Kniha Babičkina špajza nad zlato je výborným pomocníkov pre viac i menej skúsených, ktorí chcú mať bohatú špajzu plnú zdravých zaváranín. Dobrá gazdiná sa kedysi hodnotila predovšetkým podľa stavu domácnosti a podľa toho, aká bohatá bola jej špajza. Zaváraniny, kompóty, konzervovaná zelenina či výrobky z mäsa. Domáce konzervovanie praktizuje čoraz menej domácností predovšetkým kvôli nedostatku času. Prednosti domácich zaváranín sú však stále známe a aj ľudia, ktorí niekoľko rokov nezavárali, prípadne naposledy len v detstve pomáhali svojim mamám, objavujú čaro a umenie zavárania nanovo. Rodiny si samozrejme zaváraniny neustále vymieňajú, sú platidlom za pomoc. A v mnohých domácnostiach sa síce nezávara, ale domáce zaváraniny sa do ich špajzí dostanú od rôznych rodinných príslušníkov.
Príprava sa možno zdá zdĺhavá a často či finančne náročná, ale chuť domácej zaváraniny, do ktorej dáte len lokálne potraviny a možnosť zaangovažovať celú rodinu a robiť tak niečo zaujímavé a iné spoločne, rozhodne nie je na zahodenie. Deti odstonkujú ríbezle a rodičia sa postarajú o ostatné. Rodina obetuje čas i námahu na prípravu domáceho džemu, kompótu a iných dobrôt, ktoré môže využiť počas celého roka a zároveň si zaspomínať na spoločne strávený čas. Zaváraniny sú potom o to chutnejšie! Veď presne viete, čo v nich máte.
Aj tí z vás, ktorí už majú s konzervovaním potravín skúsenosti, zaiste nájdu v knižke Babičkina špajza nad zlato mnoho nových a zaujímavých receptov a rád. Menej skúseným či úplným nováčikom odporúčame preštudovať si najprv úvodné kapitoly, aby sa im ich výrobky podarili a mohli byť spokojní s výsledkom svojho umenia – pretože príprava zaváranín, marmelád a rôznych iných dobrôt umením naozaj je.