Publikácia Česká kuchyně za dob nedostatku vyšla prvýkrát v roku 1917. Autor, renomovaný kultúrny historik, sa zameral na obdobie okolo roku 1817, kedy sa väčšina európskeho obyvateľstva v dôsledku predchádzajúcich rokov neúrody, uchyľovalo k netypickým zdrojom obživy. Atypické recepty sú vhodné nielen ako záloha pre krízové časy, či pre milovníkov alternatívnej a atypickej kuchyne, ale aj pre vytrvalých experimentátorov - gurmánov.
Varenie z lokálnych pôvodných zdrojov, s prázdnym vreckom a hlavou plnou ideálov sa znovu dostáva k slovu a s ním aj táto kniha. Zaujíma vás z čoho všetkého sa dá vyrobiť múka? Ktoré divorastúce rastliny môžete konzumovať? Mnohé tipy sú naozaj kvalitnou náhradou dovtedy bežne používaných potravín, iné vám vhodne spestria jedálny lístok. Autor však neodporúča vyskúšať všetky rady a recepty, v niektorých prípadoch sa pokojne nechajte zastaviť svojím zdravým rozumom.
Česká kuchyně za dob nedostatku poskytuje náhľad do kuchyne našich predkov a tipy na experimentovanie. Kniha je v českom jazyku.