Jednoduché jedlo z lokálnych surovín – to je skvelý základ jedálnička. Z čerstvých surovín buď priamo navaríte, alebo, keďže je sezóna v plnom prúde, zavaríte, zakonzervujete a naplníte špajzu, mrazák i pivničku.
Oslnivé zaváranie a konzervovanie
Očakávate vyššiu úrodu ovocia či zeleniny alebo si len radi pochutíte na domácich zaváraninách a lekvároch a suroviny nakupujete na miestnom trhu či od známych? Stavte na knižku Poháre plné dobrôt. Nájdete v nej jedinečné kombinácie a rady, za ktoré budete počas zimy extrémne vďační. Dali by ste sa zlákať na jahodový džem s kvetmi čiernej bazy alebo broskyňový džem s rozmarínom? Nemusíte tak pripraviť všetky poháre, ale pár ako spestrenie pre dospelých, ktorí znesú aj nevšedné kombinácie, to môže byť dobrý nápad. Radi by ste si pripravili sušené slivky, kvasené uhorky, nakladanú červenú cibuľu, paradajkový pretlak, rôzne paštéty, domácu vegetu, bujón či horčicu? Aj na tieto pochúťky nájdete recepty v knihe Poháre plné dobrôt, ktorú ponúkame v zľave 50 %.
Zdravo a jednoducho
Byť sebestačný nemôže byť na škodu. Vedieť si vyrobiť v domácich podmienkach základnú drogériu, kozmetiku, liečivé prípravky z bylín a pár ďalších nevyhnutností, môže byť naozaj užitočné. Eva Francová napísala niekoľko obľúbených kuchárskych kníh a jej posledná vám príde vhod špeciálne v časoch krízových. Uvariť si zdravo je dôležité vždy a s touto knihou Krizová kuchařka ze Svatojánu to bude aj jednoduché a lacné s pomocou lokálnych surovín. Kniha vám pomôže žiť skromnejšie a liečiť sa pomocou bylín. To nie je nikdy na škodu, minimálne to stojí za vyskúšanie.
Pečivo z kvásku či droždia
Domáce nadýchané chleby, bagety, žemle, placky či kysnuté sladkosti si zamilujete. Iva Trhoňová vám prezradí, ako si kvások pripraviť i sa oň starať, no pridáva aj recepty z droždia a tipy na nátierky a prílohy k pečivu. Podelila sa aj o recepty na pagáče, trdelníky, langoše, pity, ciabatty či focaccie. Vyskúšajte vynikajúcu knihu Ruce v mouce, nazrite do obsahu a ukážky z knihy.
Domáce mliečne výrobky
Domáce mliečne výrobky nie sú tabu. Stačí aj bežná kuchyňa, pár jednoduchých pomôcok a môžete si aj vy pochutiť na domácom jogurte, podmaslí, čerstvom či plesnivom syre, tvrdom syre a ďalších mliečnych pochúťkach. Ak vás to láka, s knihou Domácí jogurt, tvaroh a sýr sa do toho môžete úspešne pustiť.
Dobrú chuť.