V lete máte určite chuť na zdravé a hlavne ľahké jedlá, hlavne počas horúčav. Ak si radi doprajete aj sladké jedlá, máme pre vás 3 recepty na zdravé sladkosti, ktoré vám počas leta poskytnú osvieženie, prípadne sa dajú uplatniť ako raňajky, ľahší obed či príjemná večera, po ktorej sa vám nebude ťažko zaspávať (cuketové placky).
Pšenové guľky so sušeným ovocím
Plnohodnotný dezert s množstvom vitamínov a cenných živín. Rýchly recept bez vajec a bez mlieka, za 30 minút pripravené. Stačí zmeniť ovocie, arómu či korenie a chuť a vôňa guličiek môže byť zakaždým odlišná. Chuť pšena sa stratí, takže v tejto forme ho určite môžete ponúknuť aj deťom.
Suroviny na 15 guliek:
200 g pšena
500 ml vody
½ lyžičky soli
75 g sušených sliviek
75 g sušených marhúľ
50 g sušeného manga
1 lyžička vanilkového extraktu
2 – 3 lyžice kakaa
Pšeno opražíme na suchej panvici, pokiaľ sa jemne nezafarbí a nerozvonia. Dáme ho do cedidla a sparíme.
Vysypeme ho do mierne osolenej vody, zavaríme a na miernom plameni ho varíme pod pokrievkou, pokiaľ nepohltí všetku tekutinu.
Vychladnuté pšeno rozmixujeme dohladka.
Sušené ovocie rozmixujeme alebo pokrájame. Pridáme ho do pšena spolu s vanilkovým extraktom. Dobre premiešame.
Z hmoty vytvoríme guličky vo veľkosti vlašského orecha. Každú obalíme v kakau.
Cuketové placky na sladko
Recept, ktorý autorka odporúča aj pre deti. Príprava je jednoduchá a 18 placiek zvládnete zhruba za 25 minút.
Suroviny:
300 g cukety
150 g celozrnnej špaldovej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
80 g gréckeho jogurtu
1 vajce
1 – 2 lyžice medu
prípadne 1 lyžička vanilkovej pasty
Cuketu nastrúhanú na hrubom strúhadle necháme cca 15 minút stáť, aby pustila vodu. Dôkladne ju vyžmýkame.
Múku s kypriacim práškom do pečiva zmiešame v miske. Suché suroviny dôkladne spojíme s mokrými, potom pridáme odkvapkanú cuketu a zmiešame.
Smažíme z oboch strán na zľahka vymastenej panvici, pokiaľ sa z oboch strán nezafarbí.
Ľahké tiramisu s malinami
Jednoduchý recept, ktorý pripravíte cca za 30 minút.
Suroviny na 6 porcií:
500 g ricotty
200 g nízkotučného gréckeho jogurtu
60 g mletého xylitolu
1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty
300 ml silnej kávy
50 ml amareta
200 g cukrárskych piškót
pár lyžíc kakaa
Na záver:
300 g malín
Riccotu vyšľaháme s jogurtom a xylitolom do jednoliatej zmesi. Pridáme vanilkový extrakt alebo pastu a zamiešame.
Pripravíme poháre alebo jednu veľkú nádobu s rozmermi 20x30 cm.
Vychladnutú kávu prelejeme do menšej misky s plochým dnom, pridáme amareto a premiešame. Do zmesi na pár sekúnd namočme cukrárske piškóty (tak, aby sa nerozpadali), ktoré poukladáme na dno pripravených pohárov alebo nádoby. Poprášime ich kakaom.
Na piškóty natrieme polovicu hmoty z riccoty, poprášime kakaom a znova pokryjeme namočenými cukrárskymi piškótami. Tento postup opakujeme, pričom poslednou vrstvou by mala byť riccota. Dezert dozdobíme malinami a necháme vychladnúť.
Tieto a ďalšie tipy na sladké raňajky, desiate, obedy a večere nájdete v knihe poľskej fotografky a blogerky Katarzyny Maciejko-Zielińskej, Zdravé sladkosti. Kniha obsahuje 100 receptov.