Hummus je veľmi výživná nátierka z cíceru, ktorú si môžete natrieť na pečivo alebo podávať vo forme dipu. Obsahuje bielkoviny i cenné minerály a vitamíny. Oceníte pomerne veľké množstvo fosforu, draslíka, zinku, horčíka, vápnika a železa. Chuťovo si ho viete dotvoriť podľa vašich preferencií, ale na začiatok určite odporúčame vyskúšať klasiku. Recept je od poľského blogera Konrada Budzyka.
KLASICKÝ HUMMUS
1 šálka uvareného cíceru
3 polievkové lyžice tahini
2 čajové lyžičky rímskej rasce
2 lyžice citrónovej šťavy
1/2 lyžičky soli
1 strúčik cesnaku
6 lyžíc vody
Na podávanie:
olivový olej, rímska rasca alebo posekaná petržlenová vňať
Spôsob prípravy:
- Cícer a tahini si pripravte do vhodnej nádoby na mixovanie.
- Ošúpte cesnak a vložte ho do nádoby.
- Pridajte rímsku rascu, citrónovú šťavu, soľ a vodu.
- Mixujte až kým nezískate jednotnú konzistenciu. Hummus musí byť hladký, chuťovo by mala dominovať rímska rasca.
- Premiestnite nátierku do misky, polejte malým množstvom olivového oleja, posypte rímskou rascou a posekanou petržlenovou vňaťou.
Kráľ všetkých hummusov. Ním sa všetko začalo. Je najuniverzálnejší a hodí sa takmer ku všetkému. Vďaka tomu je to najideálnejšia nátierka na oslavu, na ktorej očakávate veľa rôznorodých hostí. Je to klasická verzia hummusu a zároveň prvý hummus, ktorý som spravil sám. Nemali ste ešte možnosť skúsiť hummus? Určite začnite touto verziou.
Na 100 g
Kalórie 138,4 kcal
Bielkoviny 6,68g
Tuky 6,74 g
Sacharidy 11,23 g
Vláknina 2,66 g
Tradične sa hummus pripravuje z cíceru, ale môžete si ho pripraviť aj z iných strukovín – bôbu, či fazule. Ďalšie variácie a spôsoby dochucovania nájdete v knihe Hummusy a nátierky, odkiaľ sme pre vás recept vybrali. V knihe nájdete nielen variácie na hummus, ale aj množstvo ďalších nátierok i paštét.