Strukoviny ako ich nepoznáte

NAJNOVŠIE ČLÁNKY
NAJOBĽÚBENEJŠIE
Archív blogu
Tento dôležitý zdroj bielkovín by nemal chýbať v nijakom jedálničku. Objavte možnosti, ako si ich pripraviť na rôzne spôsoby.

Luštěninová kuchařkaStrukoviny obsahujú mnohé minerálne látky, vitamíny a bielkoviny. Preto je vhodné, aby ste ich do svojej stravy pravidelne zahŕňali. Dajú sa pripraviť na slané i sladké spôsoby, bohaté využitie nájdu nielen v polievkach, ale aj nátierkach, šalátoch a ďalších jedlách. Množstvo variácií nájdete práve v knihe Petra KlímuLuštěninová kuchařka.

 

V obchodoch sú strukoviny bežne dostupné už uvarené v konzervách alebo v sušenom stave. Nevyhýbajte sa vareniu strukovín, nie je to až také náročné – odporúča sa uvariť väčšie množstvo a zvyšok zamraziť. To hravo zvládnete napríklad popri varení iného jedla. A jednoznačne je to lacnejšie, ekologickejšie a presnejšie viete, čo jete. Na trhoch či v bezobalových obchodoch nájdete aj na Slovensku dopestované strukoviny – odporúčame najmä bôb, fazuľové struky, šošovicu či rôzne druhy fazúľ. Uvidíte, že ich chuť je iná.

 

Ďalšou možnosťou je klíčenie menších druhov strukovín. Je to výživný a chrumkavý spôsob, ako získať zo strukovín väčšie množstvo enzýmov, vitamínov a minerálnych látok. Obzvlášť vhodný je v zimnom období.

 

A že sa strukoviny dajú fantasticky využiť na prípravu sladkých dobrôt, o tom vás presvedčíme vybraným receptom z knihy Luštěninová kuchařka. Rozmýšľali ste už nad domácou nutelou? Dá sa pripraviť za pomoci cíceru, bez cukru, s použitím chutného karobu. Hotovú karobelu môžete použiť ako nátierku na chlieb či toasty alebo si ju môžete pridať do kaše ako výživné sladidlo.

 

Recept na cícerovú karobeluCícerová karobela

 

Použitie: ako nátierka na pečivo či sladidlo do kaše.

 

4 porcie, 2 hodiny máčania datlí a sliviek + 60 minút príprava

 

Ingrediencie:

200 g sušených odkôstkovaných datlí

200 g sušených odkôstkovaných sliviek

1 lyžica sezamovej pasty tahini

½ lyžičky škorice

1 konzerva uvareného cíceru

3 lyžice tmavého karobového prášku

2 lyžice citrónovej šťavy

 

Postup prípravy:

1. Datle a slivky dôsledne prezrite, aby v nich neostala nijaká kôstka (často sa stáva, že v sušenom ovocí nejaká kôstka ostane, tak aby ste si túto pochúťku nepokazili). Vložíme ich do mixéru, zalejeme nad povrch vlažnou vodou a necháme zmäknúť, bude to trvať najmenej dve hodiny.

2. Potom k nim pridáme všetky ostatné suroviny a rozmixujeme na jemný krém.

 

Karob

čiže svätojánsky chlieb je plnohodnotnou náhradou kakaa. Tento pražený hnedý prášok z plodov subtropického rohovníka obyčajného je príjemne sladkastý, a preto pri jeho používaní nie je nutné pridávať také množstvo cukru ako pri klasických kakaových výrobkoch.

 

 

Petr Klíma je šéfkuchárom reštaurácie Country Life v pražských Dejviciach. Prepája českú a svetovú kuchyňu, ktorú spoznal v rámci svojich ciest. Vo vydavateľstve Smart Press mu vyšla nielen Luštěninová kuchařka, ale aj Zeleninová kuchařka.

Nenechajte si ujsť podstatné knihovinky!
Informácie o nových článkoch, súťažiach, knihách a akciách vám radi pošleme e-mailom.
Súvisiace produkty
Čeština
Obrázok Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Čeština

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny

0.0 0
24,70
-23 %
18,90
IHNEĎ odosielame
Zaujímavý článok? Zdieľajte ho s priateľmi:

Najnovšie články

Nechajte sa prekvapiť knižnými novinkami.
Čo znamená milovať a byť milovaný?
Aké novinky prináša marec – mesiac knihy?