Zdokonaľte sa vo varení či pečení

NAJNOVŠIE ČLÁNKY
NAJOBĽÚBENEJŠIE
Archív blogu
Nezáleží na tom, aký kulinár ste teraz. Dôležité je, aký budete.

Možno ste začali menej využívať donáškové služby, nenavštevujete stánky s rýchlym občerstvením a o službách reštaurácií si nechávate zdať. Zrazu sa motáte v kuchyni a rozmýšľate, čo uvariť. Ak ste pokročilí, možno vám dochádzajú nápady. A ak ste skôr začiatočník, stojíte pred neľahkou výzvou a rady o tom, že pred pečením je dobré múku preosiať, aby bol koláč nadýchanejší, by vám možno padli vhod. Lenže, kde ich nájsť? A ako pripravovať jedlá s malými obmenami alebo s čo najväčšou časovou úsporou? Chutne, rýchlo a zdravo? Máme pre vás niekoľko tipov na skvelé kuchárske knihy.

 

Tak ma mama naučilaStaré rodinné recepty sú základ

Tak ma mama naučila je vynikajúca voľba nielen pre všetkých začiatočníkov. Lucia Chrenko pripravila šikovnú knihu, ktorá ponúka staré rodinné recepty v novom šate. S úspechom zvládnete rôzne tradičné jedlá, ktoré nezvyknú chýbať na našich stoloch. Zároveň je kniha aj obrazovým pôžitkom, galériou kuchynského servisu, prípravy jedla a lásky k vareniu. Z knihy srší úcta k tradíciám a zachovávaniu rodinných rituálov. Preto nechýbajú rôzne vychytávky či tipy na maškrtenie. Nájdete tu aj všetky základné cestá, recept na sviečkovú, šúľance, domácu paštétu, marhuľový džem, kečup, ťahanú štrúdľu, zemiakový chlieb či polievku. Táto kniha poteší nielen žalúdok, ale aj dušu. Vyšla v roku 2018.

 

Taková normální kuchařkaDám to

Naším druhým a veľmi šikovným tipom, hlavne ak si potrpíte na obmeny, je kuchárska kniha od Pohlreicha – Taková normální kuchařka. Ponúka v nej jednoduché recepty z dostupných surovín a vyšla len koncom minulého roka, takže je to ešte novinka. Obyčajné jedlá, jednoduché, rýchle na prípravu, z dostupných surovín a za rozumné peniaze. Zdeněk Pohlreich práve takto varí najradšej. Veď je to praktické a chutné. V knihe sa zameral na hlavné jedlá a variácie (nielen omáčok), ktoré môžete kombinovať. Nájdete tu aj nápady na zúžitkovanie zvyškov. Zaujímavé sú aj jeho tipy, aké by ste mali mať zásoby, aby bol rozsah toho, čo si môžete uvariť čo najširší bez toho, aby ste museli vybehnúť do obchodu. To sa môže v tomto období obzvlášť hodiť.

 

Luštěninová kuchařkaAj bez mrazáku to ide

Veľmi dôležité je vedieť variť zo špajze a mať tie správne zásoby. Chladnička s mrazničkou má len obmedzenú kapacitu, ale čo sa skladuje najľahšie a sýti dostatočne, to sú strukoviny. Možno ich nemáte v obľube, veď nafukujú... Siahnite po šošovici, napríklad aj tej červenej, ktorá je úplne najstráviteľnejšia a naučte sa čarovať s touto zdraviu prospešnou surovinou. Petr Klíma vás naučí, ako všetky strukoviny správne pripraviť, aby boli čo najstráviteľnejšie. Okrem bielkovín obsahujú strukoviny množstvo minerálnych látok. Niektoré druhy sú extra vhodné na klíčenie, iné sú najchutnejšie, keď sú na kašu. A niektoré sa dajú pripraviť aj nasladko. Skúste si zalistovať v knihe Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny. Kniha vyšla pred rokom.

 

Sladkosti sú moje

Máte radi sladké, ale bolo by skvelé, aby to bolo aj zdravé a ideálne nepečené? Chcete, aby si pochutili aj vaše deti? Vtipné kaše Namíchejte si ty vaše sú podľa nás to pravé. A pozor, nájdete tu aj recepty na výborné slané kaše, informácie na prípravu rastlinných mliek a informácie o menej typických surovinách či skladovaní korenín a byliniek. Suroviny sa dajú aj rôzne obmieňať, takže zásoba receptov na kaše je nespočetná. Kniha je z roku 2017.

Ak by ste sa v pečení chceli dostať na level majster, neprehliadnite knihu Sladké. Až nám sliny tečú pri pohľade do nej. Až 320 strán vydal koncom roka Slovart. Je to profesionálny luxus. Ak by ste chceli vyniknúť, ale potrebujete jednoduchšie recepty, odporúčame knihu Mochi Sladkosti z Japonska – recepty na tradičné japonské cukrovinky. Sú bezlepkové, vyrobené z ryžovej múky. Môžete postupovať striktne podľa receptov, ale fantázii sa tu medze nekladú. A ak hľadáte niečo bežne zvládnuteľné a klasickejšie, vyskúšajte knihu Zdravé sladkosti prípadne Sladkosti ze Svatojánu od Evy Francovej (vegánske bez bieleho cukru).

 

Domáce pečivo nadovšetko

Nesmieme zabudnúť ani na najbežnejšie domáce pečivo. Z kvásku alebo z droždia, všetkými desiatimi vám odporúčame, začiatočníkom i pokročilejším, knihu Ivy Trhoňovej, Ruce v mouce. Obsahuje 187 receptov na rôzne chleby, bagety, rožky, žemle, makovky a iné sladké kysnuté múčniky či špeciality z rôznych krajín sveta (trdelníky, langoše, focaccie, ciabatty, pity...). V knihe nájdete tipy a informácie, ktoré by ste inak dlho získavali na základe vlastných chýb. Navyše, rozmanitosť receptov a využívanie droždia i kvásku predurčujú knihu k tomu, že môže byť jedinou tohto druhu, ktorú budete využívať. Pár strán a obsah nájdete pri knihe a vypočuť si môžete aj krátky rozhovor s autorkou.

 

Nech varia aj deti

A rada by som vám ešte dala do pozornosti knihy Vaříme s dětmi pro děti (ak chcete do varenia zapriahnuť aj deti a nedarí sa vám to, táto kniha to rozhodne dokáže zmeniť), Kuchařku pro teenagery (autorka vydala knihu, keď mala 16 rokov, nájdete v nej recepty na chutné raňajky, menu na nedeľný obed, vianočné pohostenie, veselý piknik v parku či občerstvenie na párty, ale aj na zdravé a sýte desiate) a ak vyvárate pre najmenších, iste oceníte kuchárske knihy Zdravá výživa pre najmenších či Hneď to bude, Anjelik.

 
Dobrú chuť a veľa zdaru v kuchyni!

Autorka článku: Jana Golianová

Nenechajte si ujsť podstatné knihovinky!
Informácie o nových článkoch, súťažiach, knihách a akciách vám radi pošleme e-mailom.
Súvisiace produkty
Obrázok Tak ma mama naučila

Tak ma mama naučila

1.0 1
27,90
-25 %
20,93
Vypredané
Čeština

Taková normální kuchařka

0.0 0
25,25
-8 %
23,23
IHNEĎ odosielame
Čeština

Ruce v mouce

0.0 0
14,05
-19 %
11,38
Vypredané
Čeština

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny

0.0 0
24,70
-23 %
18,90
IHNEĎ odosielame
Zaujímavý článok? Skúste ďalší...

Najnovšie články

Aké knihy vychádzajú počas leta?
Samotná kniha i priamo sociologická veda je nástroj na poznávanie spoločnosti.
Čo vychádza v júni okrem novej dánovky?